Συνταγές εταίρων


Fritule – Μικροί τηγανιτοί λουκουμάδες από την Κροατία



Υλικά
·         600 γραμμάρια αλεύρι
·         4 αυγά
·         600 γρ γιαούρτι
·         100 γραμμάρια ζάχαρη
·         14 γρ μπέικιν πάουντερ
·         14 γραμμάρια βανίλια, ή ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια
·         ξύσμα από 1 λεμόνι
·         λάδι για τηγάνισμα (περίπου 1 λίτρο)

Οδηγίες
Διαχωρίστε τα αυγά και χτυπήστε τα ασπράδια.
Στη συνέχεια, σιγά-σιγά ενσωματώστε στο ασπράδι των αυγών τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους αυγών. Μετά το γιαούρτι.
Ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίστε το μείγμα.
Θερμαίνετε πολύ καλά το λάδι, στη συνέχεια μειώστε σε μέτρια φωτιά. Πάρτε κουτάλια από το μείγμα και ρίξτε στο λάδι, μέχρι να πάρει ωραία και χρυσά από όλες τις πλευρές. Σκόνη με ζάχαρη άχνη στο τέλος θα πρέπει να σας αρέσει. Ή να τους βουτήξεις
λιωμένη σοκολάτα.



Παραδοσιακή Κυπριακή συνταγή    ΚΟΥΠΕΠΙΑ  (Αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι)


Υλικά
1 κιλό κιμά (χοιρινό κρέας)
2 φλιτζάνια λευκό ρύζι γλασέ
1 πάστα ντομάτας
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
Χυμός από ένα λεμόνι
1 απόθεμα λαχανικών
Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι και κανέλα
Ένα μάτσο αμπελόφυλλα
1 τριμμένο κολοκυθάκι

Οδηγίες:
·         Πρώτα μαγειρέψτε το κιμά με λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
·         Ανακατέψτε όλα τα συστατικά με το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ εκτός από το απόθεμα λαχανικών.
·         Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα σε ένα μπολ και γεμίστε το με ζεστό νερό. Αφήστε τα να βυθιστούν στο ζεστό νερό για μερικά λεπτά και στη συνέχεια να στραγγίξουν.
·         Πάρτε ένα φύλλο και τοποθετήστε το ένα πιάτο μπροστά σας από την αντίθετη πλευρά του (όχι το γυαλιστερό). Πάρτε μισό κουτάλι σούπας μείγμα ρύζι και το τοποθετήστε στο φύλλο στο πλάι του στελέχους. Διπλώστε τις πλευρές του φύλλου με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβει το ρύζι και να κυλήσει για να δημιουργήσει ένα ρολάκι. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το μείγμα ρυζιού.
·         Πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε το κάτω μέρος της κατσαρόλας με ανοιχτά φύλλα αμπέλου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε όλα τα γεμισμένα φύλλα με κυκλικό τρόπο. Στην κορυφή τοποθετήστε το απόθεμα λαχανικών, γεμίστε με νερό μέχρι να καλύψετε και τοποθετήστε ένα πιάτο στην κορυφή του.

·         Μαγειρέψτε για περίπου 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.




ΣΙΚΕΛΙΚΗ CAPONATA

ΥΛΙΚΑ

100 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

4 μεσαίες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους 2cm

2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μεσαίες κόκκινες πιπεριές

200 γρ. Πουρέ ντομάτας

μια χούφτα ανάλατης κάπαρης

50γρ σταφίδες

4 ραβδιά σέλινο, κομμένα σε φέτες

αλάτι και πιπέρι

1 ποτήρι ξύδι κόκκινου κρασιού

3 κουταλιές ζάχαρης

μια χούφτα καβουρδισμένο κουκουνάρι και φύλλα βασιλικού

φρέσκο ψωμί



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

· Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες. Κόψτε τα σε κομμάτια (περ. 2 x 5 cm) και αφήστε τα να μουλιάσουν στο αλατισμένο νερό για περίπου 30 λεπτά.

· Κόψτε τις πιπεριές σε παρόμοια μεγέθη και τηγανίστε μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε και τοποθετήστε τη στη μία πλευρά.

· Αφαιρέστε τις μελιτζάνες από το νερό και πιέστε τες απαλά. Στεγνώστε τες με χαρτοπετσέτες πριν τις τηγανίσετε μέχρι να ροδίσουν ωραία.

· Κόβουμε το κρεμμύδι και τηγανίζουμε απαλά, αναμειγνύοντας και τα κομμάτια σέλινου. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά.

· Προσθέστε τα κουκουνάρια, τη σταφίδα, τα κάπαρη και τις ελιές και ανακατέψτε. Μετά από 2 λεπτά, προσθέστε το πουρέ από ντομάτα, το ξίδι από κόκκινο κρασί και τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.

· Προσθέστε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές πάλι στο τηγάνι και ανακατέψτε. Καλύψτε ξανά και αφήστε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι όλα τα λαχανικά να είναι μαλακά και το υγρό να έχει εξατμιστεί.

· Τέλος, προσθέστε μερικά φύλλα βασιλικού και το σερβίρετε κρύο με λίγο φρέσκο ψωμί.


ΠΟΛΩΝΙΚΟ ŁAZANKI

ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια νερό
250 γραμμάρια ζυμαρικά
περίπου 200 γραμμάρια ζαμπόν
περίπου 400 καπνιστό μπέικον
500 γρ μανιτάρια
3 μεσαία κρεμμύδια
1 μεσαίο λευκό λάχανο, κομμένο σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Κόψτε το λάχανο και τοποθετήστε το σε κατσαρόλα.
2. Προσθέστε δύο φλιτζάνια νερό, αλάτι, καλύψτε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το λάχανο να είναι μαλακό.
3. Ενώ το λάχανο μαγειρεύεται, καθαρίζετε τα κρεμμύδια και κόβετε σε κύβους.
4. Καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα σε φέτες.
5. Τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ξεχωριστό τηγάνι από το λάχανο με 4 κουταλιές λάδι, προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια και τηγανίστε τα μέχρι να γίνουν διαυγή τα κρεμμύδια.
6. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι στα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
7. Όταν το λάχανο είναι μαλακό, στραγγίστε το και αφήστε το να σταθεί.
8. Κόβουμε το ζαμπόν και το καπνιστό μπέικον σε κύβους και ανακατεύουμε στα τηγανητά μανιτάρια και τα κρεμμύδια.
9. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και στραγγίστε τα.
10. Προσθέστε το τεμαχισμένο λάχανο στο λουκάνικο, μπέικον, μανιτάρι και κρεμμύδι και ανακατέψτε περίπου 5 λεπτά. Αλατοπιπερώστε.

11. Προσθέστε το στραγγισμένο ζυμαρικό και αναμίξτε ελαφρά με τα υπόλοιπα συστατικά.


ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ “ATASCABURRAS”


Υλικά
Υλικά για 4 άτομα: 100 γρ μέτριες πατάτες, 400 γρ βακαλάος που έχει μείνει στο νερό, 4 σκελίδες σκόρδο, 4 αυγά βρασμένα σφιχτά, 50 γρ καρύδια, ¼ λτου λίτρου ελαιόλαδα, αλάτι
Προετοιμασία
Μαγειρέψτε τον βακαλάο για 5 λεπτά και κρατήστε μία κούπα του ζωμού. Μαγειρέψτε τις πατάτες χωριστά για 30 λεπτά. Λυώστε το σκόρδο και προσθέστε το στις πατάτες. Προσθέστε τον βακαλάο σε κομματάκια και το λαδί σταδιακά συνεχίζοντας να ανακατώνετε. Για να ελαφρύνει το πιάτο, προσθέστε τον ζωμό που κρατήσατε. Θα πρέπει να είναι ένας σφιχτός πουρές.
Παρουσίαση

Βάλτε τον σε ένα πιάτο και διακοσμήστε με φέτες των αυγών, τα καρύδια και λίγο λάδι.

No comments:

Post a Comment